Ogród

Ogród

Sernik crème brûlée
Połączenie dwóch wspaniałych deserów - klasyka polskiego i francuskiego. Na spodzie z biszkoptów delikatna, pachnąca wanilią masa sernikowa, którą przygotowujemy łącząc ser twarogowy (i ewentualnie mascarpone) z śmietankowo-jajeczną bazą do crème brûlée. Na wierzchu nie może oczywiście zabraknąć chrupiącej cukrowej skorupki. Sernik można podawać sauté lub z sezonowymi owocami. Bardzo gorąco polecam, szczególnie że jedna z opinii brzmiała: "Asia, to najlepsza rzecz jaką w życiu jadłem!" Miłe :)

składniki na spód:

125g biszkoptów lub maślanych ciasteczek*
50g masła, roztopionego
składniki na masę serową:

300ml śmietanki kremówki 30%
200ml mleka
laska wanilii
70g cukru
50g cukru waniliowego
4 jajka + 1 żółtko
750g sera twarogowego, zmielonego 2-3 krotnie (lub 500g twarogu + 250g mascarpone)
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!

składniki na cukrową skorupkę:

cukier
Śmietankę i mleko zagotować z rozciętą wzdłuż laską wanilii. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać ręczną trzepaczką w misce, wsypać cukier zwykły oraz waniliowy i wymieszać na gładko. Gorącą mieszankę z mleka i śmietanki powoli dolewać do masy żółtkowej, cały czas mieszając trzepaczką. Całość przelewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy na małym ogniu aż budyń się zagotuje, potem gotujemy 1-2 minuty (uwaga by nie powstały grudki, jeśli powstaną, budyń należy przetrzeć przez gęste sitko). Krem ściągnąć z ognia. Przełożyć do czystej miseczki, nakryć szczelnie folią spożywczą (by nie powstał kożuch) i ostudzić. Można przygotować dzień wcześniej by krem był bardziej aromatyczny dzięki wanilii, przed pieczeniem ogrzewamy go wtedy do temp. pokojowej.

Dno tortownicy 21-24cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia (na dno tortownicy kładziemy większy średnicą krążek papieru do pieczenia, nakładamy obręcz i zaciskamy by papier wystawał poza tortownicę). Ciastka pokruszyć w blenderze, dodać masło i wymieszać. Przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. Podpiec 5 minut w 170st.C, ostudzić.

Na najniższą półkę piekarnika położyć naczynie z gorącą wodą. Do dużej miski włożyć ser twarogowy i mascarpone, wymieszać. Dodać krem waniliowy (bez laski), na koniec po jednym białku. Gładki krem serowy przelać na ostudzony spód. Piec 15 minut w 170st.C, następnie 50-60 minut w 125st.C aż sernik się zetnie. Ostudzić, następnie schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem każdy kawałek sernika posypujemy cukrem i karmelizujemy za pomocą palnika lub bardzo krótko w piekarniku z funkcją grilla.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation