Sport i fitness

fit&diet

Ciasteczka owsiane dietetyczne wg. Dukana

6 łyżek otrąb owsianych
szklanka mleka (ja używam 0,5%, nie wiem czy z zerowego wychodzą)
5-8 tabl słodzika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie dodatki w postaci przypraw, wiórków kokosowych, aromatów itp.
Otręby gotujemy w mleku ze słodzikiem i dodatkami aż do zgęstnienia masy i odparowania większości wody. Masa powinna być naprawdę gęsta ale powinna dać się nabierać łyżką ;p Dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Taką masę nakładać partiami na papier do pieczenia i spłaszczać formując dowolnego kształtu ciasteczka. Piec około 10-15 minut w 180 stopniach. Trzeba patrzeć kiedy zyskają złoty "opalony" kolor. A tak naprawdę należy spróbować czy smakuja nam te pieczone dłuzej bardziej odparowane i chrupiące czy te delikatnie wilgotne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation