Kuchnia
palma
Trzy sposoby na faszerowaną paprykę
1.Papryka faszerowana mięsem i ryżem
Składniki:
·8 strąków czerwonej lub zielonej papryki;
·0,5 kg mięsa mielonego;
·torebka ryżu;
·słoik cebulek konserwowych;
·słodka i ostra mielona papryka;
·sól, pieprz, vegeta;
Przygotowanie:
1.Odcinamy czapeczki z papryki i wydrążamy nasiona.
2.Ugotowany ryż mieszamy z podsmażonym mielonym mięsem, przyprawiamy jak na gołąbki, dodajemy cebulki obtoczone w wymieszanej pół na pół mielonej papryce.
3.Mięso z ryżem i cebulkami nakładamy do wydrążonych papryk i przykrywamy czapeczkami.
4.Wkładamy do garnka z wodą i dusimy pod przykryciem około 40 minut.
2. Papryka faszerowana z kukurydzą
Składniki:
·4 duże strąki zielonej lub czerwonej papryki;
·puszka kukurydzy;
·100 g salami pokrojonego w cienkie plastry;
·pół pęczka pietruszki;
·pół cebuli;
·3 łyżeczki sosu Worcestershire;
·sól, świeżo mielony pieprz;
·0,5 l bulionu z kostki;
·6 płatków białej żelatyny;
·ocet;
Przygotowanie:
1.Odcinamy czapeczki z papryki i wydrążamy nasiona.
2.Kukurydzę mieszamy z drobno pokrojoną kiełbasą salami i cienkimi plastrami cebuli. Doprawiamy solidnie sosem Worcestershire, solą, pieprzem i odstawiamy na godzinę.
3.Napełniamy farszem strąki papryki.
4.Bulion podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę namoczoną uprzednio w zimnej wodzie i odciśniętą. Zakwaszamy octem.
5.Bulion z żelatyną wlewamy do nafaszerowanych strąków papryki i na kilka godzin odstawiamy do lodówki. Przed podaniem kroimy w plasterki.
3. Papryka faszerowana mięsem i warzywami
Składniki:
·12 strąków zielonej lub czerwonej papryki;
·25 dag mielonego mięsa wieprzowego;
·pęczek włoszczyzny;
·2 cebule;
·2 łyżki koncentratu pomidorowego;
·2/3 szklanki oleju sojowego;
·sól, sproszkowana papryka;
·szklanka mleka skondensowanego;
·2 łyżki mąki;
·szklanka wywaru z warzyw;
·2 łyżki tartego sera;
Przygotowanie:
1.Obraną cebulę płuczemy, kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na części oleju. Dodajemy mięso, dusimy cały czas mieszając.
2.Warzywa myjemy, obieramy, kroimy i dusimy przez około 15 minut na pozostałym tłuszczu, podlewając lekko wrzącą wodą.
3. Następnie mieszamy warzywa z przygotowanym mięsem, doprawiamy do smaku solą i sproszkowaną papryką.
4.Odcinamy czapeczki z papryki i wydrążamy nasiona. Strąki faszerujemy nadzieniem, układamy w płaskim rondlu i zalewamy sosem pomidorowym.
5.Przygotowując sos, przesianą mąkę mieszamy z koncentratem pomidorowym i rozprowadzamy rosołem. Mieszając, podgrzewamy do momentu wrzenia i dodajemy mleko.
6.Potrawę posypujemy z wierzchu serem i zapiekamy w piekarniku.
MjY3MTNhYzk6OkQ9Ny16F0xpJRMHci1aBkd+XCNkF2o7UgZONHE+AjUyLAMsHiBMMWsVcxYcOEJIGAdeD080FQ8nam8Ydy0UJygCBxQAXDo5BVIpDGw2OjoMDUsCbB5RYQw4WyEdYBsMIwoZGX4CVQZdBSc2ZHIUNGQWOEgIAiwceX8fYRsHVAIcJwgOIyYCBAQVSGNgYVc1AUpZVSM3CwRQaxRwDAwpHUxLLD8PLwA5fRwiAA8FPHYIWg5sei1mJWdTOQZzS0VgYwxhfzlDTk8qPD4RCVVHNVphVSZyc28+ShArBw0IfW9GOSw8d0BWFXACRDwHFhBUGSIfU0g5WC8HXVQ0DV42CA1XDDw/HCEhDyBMdCphTlIhFmIsewkjAn1gHzdON1JzFxESCmQ/DmJTF18PIhRPagQPSyh+VigtMwUQSyMcGRoJMixqGQAyeBZgYwtjbUhZZ0kHHgwzIXZucnc9fRkxcxdWBxIBDUMYDQw/czglLjFGCEpaV3RZbkFzSVJkHUYyDwxEBAR9Fnt1N1gfWBkZAC4XHTkPPwhhFFZUBl5uH00taApnCFsQGkUoDAlqK2c/WzMcenYAIVpDPCZQc1xidyUbIEEcDSZaJn01M3MoUQMrKxsMcRltcBdsNxRDAlEdPkBAODIPRRxPBn99bRgYTl5+Bx9VTRUjGHNCfFtiXGgUfVAiVwsGNyU7cixuPionOmZVZzNwNw8CMgc9cTQACCdxAVN1CkMvM3ZGIWxUR3AjeCt7C2McCyMoDHsyLDw8DXBBCXEbChhxTEkUbwNPC3QKQGEjHxZmYUwIaTk2aR4tWlMZMyJFKAxxBEpmT34QBQEdMBwZEw8vGisXJHlmNQkoAyB0HzVDIz9BbhYYF0h0KhwyPX4nAh0cKw4FP0plbSdLK0tjVnQ/cAgqVBwNJzMCGTo0URoKKAgKYCxwfAkBCAFDUiwAfRoKfi9UZ0tPTyEdBStoTXQZHz8vEXoqVBsaKRVwRw1hH3gzCwoUKRVRMgkoF1VUDnknQwobGE8JCG1cCWNuB2VUfmJDJmcOAxovVnYYLgRuPghFEhsZRgBgC3g4NDEKBTZAKygWKVQVLDdLKXYmRSsUG1cdOAQweRM3XgceNhIoGWdXEj0UQyYhBQYANA15EjMjey8aHn0TFjRdR11sQwo5LgwAATZvBnkWUxpHJVxRNgVQHA07MwBFPBI+aWw9EWo+WxA2HlUFTD8nf0QfUgEdGEEXPhUnd3Z6XBkOZWMtFwMSByp6Syx1Ai81Xj4OSi8UAxskMRQxKyxJS3k2Im1xVHIOBCcAMGQtE2wZDDsxZi48BmolQHROUwdsGyFwMClmJTRHZUBgNw9KP1spVAZAEBcNZBRxN1sndC0SPXgqDCsPLA4kVwlGYy8VQjwHTn09RCFcT0wMQkApGllzBScrDUQ/KX46ICdkYwp8CCMjFwkSPmwoT2tsOEAnDWwYJDA0HCFuYRwGTQk4Int1Thtec3tiLQoyJ3l8RmMbDFQEEDNWFwgMBgcUJxded0xcGntwG3kpOhoBcWcVSyUAdDdMdTcSVxYEFTccJwAiCB9RHUE3dXwcHClKYnofdxpUalM6EnUBEX5pEBIkARlSETY/AR8NKAMsFV4DIRMwJmZ/HUIlOgxlHBVwXkErBwVKfEIEHFUzA14vEFxXD1JgKgpVXB8Qdg8sNiZQEllhWwtQHCs4F2sKNgFYdxs3TjcOSBcvTApoAUFicRccJR8lR2oUD18qcX92BQ03DkwgVhQhNC0xUzMALEQaQTwLYwJPXFlJCRQLPCF2YhcKHGskFlQCTlYbODhaIjRuGWA6BxIRIQ8NYSJeGm4UUgI=