Kuchnia

Ciasta - serniki

Sernik z kremem ala kinder bueno

Składniki na krem:
- szklanka orzechów włoskich
- 250 ml śmietanki 30%
- pół kostki masła
- 4 łyżki miodu
- 6 łyżek mleka w proszku

Składniki na sernik:

blacha dł.26 cm, szer.20cm wys.5cm (dostępna w IKEA http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20133042/)

spód:
- pół szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka

Masa serowa:
- 500 gr twarogu półtłustego
- aromat migdałowy
- sok z połówki cytryny
- pół szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 250 ml śmietanki 30%

Krem:

Orzechy kruszymy w blenderze na małe kawałki (nie na wióry). Prażymy na suchej, gorącej patelni ok.5-6 minut. Ucieramy masło z cukrem i miodem. Dodajemy orzechy włoskie- dalej ucieramy. Następnie dodajemy śmietankę oraz mleko w proszku i miksujemy na lekko sztywną masę. Wkładamy do lodówki na 20-30 minut.

Sernik-spód:

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Blachę posmarować masłem i wyłożyć ciasto (dopasować do blachy). Pieczemy spód ok.10 minut w 170 stopniach.

Twaróg, aromat, sok cytrynowy, cukier, skrobię i żółtka zmiksować. Białka ubijamy na sztywno, natomiast śmietankę tak, żeby była lejąca. Dodajemy białka i śmietankę do masy i mieszamy.

Masę wykładamy na wystudzony spód i pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Po wystudzeniu sernika dekorujemy go kremem kinder bueno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation