Kuchnia

kuchnia

Tarta z Jabłkami.

składniki na kruchy spód:
-180g mąki
-pół kostki masła ( ewentualnie margaryny)
- 2-3 łyżki cukru pudru
-1 łyżka cukru wanilinowego
-1 jajko

wierzch tarty:
3-4 jabłka
-2 jajka
-100g cukru waniliowego
1 łyżka cynamonu
-2/3 szklanki jogurtu naturalnego/ wersja tucząca-śmietana kremówka;)
-1-2 łyżki mąki

1. Zagnieść kruche ciasto, można włożyć na 10 min do lodówki aby schłodzić (lepiej się wałkuje).
2. Rozwałkować na foli i przełożyć na blachę lub ręcznie wylepić równomiernie blachę.
3. Obciążyć Fasolą( oczywiście kładąc ja na papierze do pieczenia). Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200stC. Zdjąć obciążenie i jeszcze włożyć na 5min.
4 Z 2 jajek, cukru wanil., cynamonu jogurtu/śmietany, mąki zrobić sos- porządnie wymieszać.
5. Jabłuszka pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki i poukładać na uprzednio zapieczonej tarcie, polać równomiernie sosem, piec ok 30 min w 180st C
forma 27-30sm, czas pracy 45 min;)
Smacznego!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation