Kuchnia

Przepisy

Składniki na crumble:

3/4 szklanki mąki pszennej razowej
1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
80 g masła
1 łyżeczka cynamonu
Masło roztopić w garnuszku. Do masła dodać mąkę, cukier, cynamon. Wymieszać widelcem, następnie wyrobić między palcami na kruszonkę.

Nadzienie truskawkowe:

400 g truskawek, świeżych lub mrożonych, odszypułkowanych
1/4 szklanki zwykłego lub jasnego brązowego cukru (lub mniej, do smaku)
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki skrobi (mąki) ziemniaczanej
Wszystkie składniki włożyć do naczynia i wymieszać.

Przełożyć na dno okrągłej formy o średnicy górnej 16 cm lub do 4 małych ramekinów do zapiekania. Posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 35 - 40 minut, do lekkiego zrumienienia kruszonki.

Podawać gorące, np. z kulką lodów waniliowych lub czekoladowych.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation