Kuchnia

Healthy and delicious!

Wegańskie ciasto Pina Colada

szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka roślinnego
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu jabłkowego
szczypta soli

budyń waniliowy (dałam na 0,5 litra mleka, następnym razem wezmę taki na 3/4)
1/2 litra waniliowego mleka sojowego- uwaga to z biedronki się warzy!*
1/3 szklanki cukru
40 g roślinnej margaryny
puszka ananasów

ok. 30 g rumu +wiórki kokosowe


Mleko ubić z olejem, dodać cukier, ponownie wymieszać. W osobnym naczyniu przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, łyżką połączyć suche składniki z mokrymi. Na sam koniec dodać ocet. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez około 25 minut. Po upływie czasu, piekarnik wyłączyć a biszkopt zostawić w środku jeszcze na 15 minut. Delikatnie wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Potem nasączyć rumem.

Ananasy odsączyć (zachować sok) i pokroić w kostkę. W szklance zimnego mleka dokładnie rozmieszać budyń. Sok ananasowy zagotować z resztą mleka i cukrem (*w tym momencie mleko mi się zważyło, ale działałam dalej:)). Gdy zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień i wlać budyń. Mieszać aż zgęstnieje. Następnie dodać margarynę i wmieszać ją w budyń. Potem wymieszać krem z pokrojonymi plasterkami ananasa. Odstawić masę do ostygnięcia. Wystudzony krem równomiernie rozłożyć na biszkopcie i całość posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić ciasto do lodówki, na co najmniej 3 h.

http://tasty-and-healthily.blogspot.se/2012/10/na-sodkie-popoudnia-weganskie-ciasto.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation