Kuchnia

kuchnia

Amerykańskie naleśniki z jabłkami

Składniki
ilość porcji : 4

4 jajka
750 ml mleka
szczypta soli
80 g cukru
400 g lekkiej mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej mąki pszennej)
2-3 jabłka, obrane i pokrojone w cienkie słupki
masło do smażenia
cukier puder do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min. › Gotowanie: 15min. › Gotowe w: 25min.

Jajka, mleko, sól i cukier zmiksować na gładkie ciasto. Dodać pokrojone jabłka.
W średniej patelni rozgrzać nieco masła na średnim ogniu i wlać około 4 łyżki ciasta. Obracać patelnią, żeby ciasto rozlało się równomiernie. Smażyć na średnim lub dużym ogniu aż brzegi zaczną się rumienić i obsychać. Odwrócić naleśnik za pomocą dużej przykrywki lub łopatką i smażyć na drugiej stronie na złoty kolor.
Trzymać usmażone naleśniki w cieple. Powtórzyć procedurę z pozostałym ciastem. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation