Kuchnia

Kulinaria

Toskańskie jajka truflowe



Składniki

Przepis na dwie porcje
Jajka 2
Prosciutto 1 plaster
Ser pecorino/zwykły żółty ser 1 plaster
Śmietana 18% 2 łyżki
Starty parmezan 1 łyżka
Tartufata 2 łyżeczki
Sól pół płaskiej łyżeczki
Masło Lurpak Klasyczne odrobina do smarowania
Pieczywo wieloziarniste 2 kromki


Jak przygotować

Dwie kokilki żaroodporne ( np. takich do sufletów) smarujemy masłem

Kładziemy na dnie po pół porwanego plasterka prosciutto i sera

Wbijamy po jednym jajku

Solimy (na oko 1/4 płaskiej łyżeczki na jedno jajko)

Nakładamy po łyżeczce pasty truflowej na każde jajko

Mieszamy śmietanę z parmezanem i nakładamy po równo na wierzch

Kokilki wstawiamy do większego naczynia żaroodpornego

Rozgrzewamy piekarnik do 190* i wlewamy wrzątek do naczynia w którym stoją
kokilki( mniej więcej do poziomu jajek)

Pieczemy około 12 min.

Podajemy gorące z wieloziarnistym pieczywem, możemy posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation