Kuchnia

Kuchnia

CALZONE.

Składniki na ciasto (4 sztuki calzone)

- 450 g mąki pszennej chlebowej

- 1 łyżeczka soli

- 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) lub 16 g świeżych

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 250 ml ciepłego mleka

Składniki na nadzienie:

- 4 łyżki oliwy z oliwek

- 4 czerwone cebule, drobno pokrojone (dałam białą)

-2 ząbki czosnku, posiekane

- 220 g pieczarek, pokrojonych

- kawałek papryki - posiekany

- kilka plasterków szynki pokrojonych w kostkę

- 220 g czarnych oliwek (dałam zielone)

- 2 - 4 łyżki posiekanego oregano

- sól i pieprz do smaku

- 220 g świeżego parmezanu lub cheddara, startego na tarce

Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek, podsmażyć do miękkości (około 8 minut) . Dodać grzyby, paprykę i szynkę, smażyć kolejne kilka minut. Ściągnąć patelnię z palnika, dodać oliwki, oregano i przyprawy. Odstawić.

Ponadto:

- jajko roztrzepane do posmarowania

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation