Kuchnia

Kuchnia

CZEKOLADOWE BROWNIE

Składniki:
(dla 6–8 osób)

250 g gorzkiej czekolady
280 g masła
250 g drobnego cukru
75 g mąki
3 jaja
1/2 szklanki wody
75 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

• Orzechy posiekaj.
• Czekoladę połam na małe kawałki.
• Masło pokrój w kostkę.
• Wodę zagotuj w małym rondelku z cukrem, gdy ten się rozpuści, dodaj czekoladę, a następnie masło. Składniki wymieszaj i zdejmij garnek z ognia.
• W misce wymieszaj mąkę i jaja. Następnie pomału dodawaj syrop czekoladowy, wsyp orzechy i całość znów wymieszaj.
• Ciasto przełóż do foremki o dowolnym kształcie, wyłożonej papierem do pieczenia. Ja przeważnie używam tortownicy o średnicy 22 cm.
• Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C. Ciasto powinno być wilgotne w środku. Czekoladowe brownie uzyska prawidłową konsystencję dopiero po wystudzeniu, ale jeśli wolisz ciasta bardziej zwarte, potrzymaj je w piecu 5 minut dłużej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation