Kuchnia

smacznego

Serowo-jogurtowe ciasto z winogronami

Na keksówkę:
160 g ciasteczek zbożowych
50 g masła
250 g twarożku śmietankowego
250 g jogurtu naturalnego
100 g cukru
2 łyżki żelatyny
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
kiść winogron
1 opakowanie galaretki, najlepiej w jasnym kolorze – u mnie cytrynowa
Ciasteczka kruszymy na pył i mieszamy ze stopionym masłem. Masę wgniatamy w spód wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (papier powinien wystawać poza boki, to ułatwi wyjmowanie ciasta). Formę odstawiamy do lodówki.

Serek ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy stopniowo jogurt i miksujemy na gładką masę.

Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie (ok. 50 ml). Czekamy, aż napęcznieje, a wtedy podgrzewamy ją do rozpuszczenia. Nie może się zagotować! Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z kilkoma łyżkami masy serowej, a następnie dodajemy do jej całości. Masę rozsmarowujemy na spodzie i odstawiamy do lodówki ponownie, do czasu zastygnięcia masy.

Kiedy ciasto siedzi w lodówie, przygotowujemy galaretkę wdg przepisu na opakowaniu, ale redukując ilość wody do 400 ml (w przypadku galaretki na 0,5 l wody). Kiedy zacznie gęstnieć i zastygać, na cieście układamy winogrona – duże przekrajamy na połówki, a pomiędzy nie możemy wcisnąć mini winogronka. Winogrona zalewamy tężejącą galaretką i ostatni raz wstawiamy do lodówki.

Po całkowitym zastygnięciu wyciągamy z formy i kroimy na porcje.
Przepis nieco zmodyfikowany z „Ciast na zimno’ Dr. Oetkera.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation