Kuchnia

Kulinaria

Pieczone jabłka
Składniki:
4 duże, twarde, kwaśne jabłka
sok z 1/2 cytryny
sos:
600g śliwek
200g malin
sok z 1/2 cytryny
1/4 szkl. wody
1/2 szkl. cukru trzcinowego
1 łyżka ciemnego cukru muscovado
1 łyżka ekstraktu z wanilii

+ orzechy włoskie
+listki melisy/mięty do dekoracji

Przygotowanie:
Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne, polać sokiem z 1/2 cytryny, ułożyć w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Umieścić naczynie w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. na 35 min ( jeśli mamy mniejsze jabłka wystarczy 30 min). W czasie gdy jabłka się pieką, śliwki pozbawić pestek, pokroić na cząstki. Wrzucić do rondla z grubym dnem, dorzucić maliny, dolać sok z cytryny, ekstrakt z wanilii, wodę, wsypać cukier trzcinowy, cukier muscovado. Gotować przez cały czas pieczenia jabłek, co jakiś czas mieszając ( początkowo na dużym ogniu, później zmniejszyć). Upieczone jabłka wyjąć z naczynia żaroodpornego, umieścić w miseczkach. Do środka ( w miejsce wydrążonego gniazda nasiennego) włożyć po kilka połówek orzechów włoskich ( ile się zmieści). Całość polać obficie sosem, udekorować listkami mięty lub melisy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation