Ogród

Ogród

Krem z pieczonej papryki i pomidorów


Składniki:

6 – 7 czerwonych papryk
1 papryczka chili (opcjonalnie)
5 pomidorów malinowych
2 małe cebule (mogą być czerwone)
Główka czosnku
2 łyżki oliwy
Pieprz , sól i cukier do smaku
Suszone oregano do posypania warzyw
1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
1 szklanka bulionu
100ml śmietany kremówki (opcjonalnie)

Do podania: ser feta, natka pietruszki (lub tymianek) i szczypiorek, grzanki lub bagietka



Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Pomidory i paprykę dokładnie umyć. Wyciąć twardy trzon pomidora, paprykę podzielić na pół i pozbyć się gniazda nasiennego i nasion. Cebulę obrać i przekroić na pół. Główkę czosnku oczyścić i dokładnie umyć – nie obierać, czosnek musi zostać w łupinkach.

Wszystkie warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym (albo w dwóch – bo jest ich dużo), posypać je pieprzem, solą i oregano, skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec przez 15 – 20 minut, następnie paprykę i cebulą obrócić na drugą stronę i piec kolejne 15 minut.

Po wyjęciu z piekarnika – zdjąć skórę z pomidora i papryki (można również ją pozostawić). Paprykę pomidory i cebule przenieść do misy blendera lub malaksera. Czosnek obrać z łupinek – będzie tak miękki że jego obieranie nie będzie problematyczne – sam będzie „wyskakiwał” z łupinek przy nacisku i dodać do pozostałych warzyw. Do pojemnika miksera przenieść również płyn który wyciekł z warzyw podczas pieczenia – nie wolno go wylewać, to sam smak! Zmiksować wszystko na gładki, aromatyczny krem.

Do zupy wlać gorący bulion, doprawić do smaku pieprzem ,solą i ewentualnie cukrem, sosem sojowym i śmietanką.

Podawać ciepłą z pokruszonym serem feta, natką pietruszki lub listkami tymianku i szczypiorkiem. Warto również skropić zupę oliwą dobrej jakości i posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation