Kuchnia
Smakowite obiady
Pierogi z grzybami i kapustą
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki (na ok. 130 pierogów): Farsz na pierogi:
300 g suszonych grzybów (namoczone w zimnej wodzie przez kilka godzin, odciśnięte)
1 kg kiszonej kapusty
3 cebule (drobno pokrojone)
pieprz, sól, 2 łyżeczki papryki w proszku
masło klarowane lub olej do smażenia
Ciasto na pierogi:
600 g mąki tortowej
2 szklanki wrzątku
2-3 duże szczypty soli
dodatkowa mąka do podsypywania podczas wałkowania
Przydatne poradniki:
Jak zrobić ciasto na pierogi
Jak zrobić masło klarowane
Jak pokroić cebulę
Wykonanie:
Krok 1. Kapustę dokładnie odciskamy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez ok. 30 minut.
Krok 2. Cebulę szklimy na tłuszczu, następnie dodajemy grzyby i smażymy przez ok. 15 minut na średnim ogniu.
Krok 3. Do grzybów i cebuli dodajemy ugotowaną, dokładnie odciśniętą kapustę i podsmażamy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4. Doprawiamy farsz solą i pieprzem oraz papryką w proszku. Mieszamy, jeszcze chwilę trzymamy na ogniu.
Krok 5. Mielimy farsz w maszynce do mięsa o najdrobniejszych oczkach.
Krok 6. Mąkę z solą przesiewamy do miski lub na stolnicę, na środku kopca robimy zagłębienie.
Krok 7. Wlewamy wrzątek do mąki i mieszamy drewnianą łyżką tak długo aż woda połączy się z mąką i delikatnie ostygnie.
Krok 8. Zagniatamy ciasto przez ok. 10 minut. Powinno być miękkie i elastyczne, odrywać się od ręki, a konsystencję możemy regulować, dodając więcej mąki lub wody.
Krok 9. Odpowiednie wałkowanie to duża część sukcesu. Podczas wałkowania stolnicę i wierzch ciasta należy podsypywać mąką. Wałkujemy na grubość ok. 1-2 mm i zaczynamy, za pomocą szklanki, wycinać kółka w cieście.
Krok 10. Każde kółko z ciasta leżące na stolnicy jest suche z wierzchu i wilgotne od spodu. Dlatego przed nałożeniem farszu każde kółko, które bierzemy do ręki, obracamy do góry nogami – w ten sposób łatwiej nam będzie kleić. Jeśli ciasto zdąży się skurczyć po rozwałkowaniu, każde kółko przed sklejaniem możemy lekko rozciągnąć.
Krok 11. Delikatnie posypujemy palec wskazujący i kciuk mąką, nakładamy łyżeczką farsz (lepiej mniej niż więcej) na ciasto, składamy kółko na pół i rozpoczynamy klejenie.
Cała sztuka polega na tym, żeby skleić ciasto, nie zahaczając o farsz. W przeciwnym razie pierogi rozkleją się w trakcie gotowania. Klejenie zaczynamy od czubka w kierunku jednego, a potem drugiego brzegu pieroga. Polecam na wszelki wypadek docisnąć jeszcze raz miejsce sklejenia przed odłożeniem pieroga. Możemy pobawić się w fantazyjnie posklejane wzorki, dognieść sklejony brzeg widelcem. Sklejony brzeg powinien mieć szerokość ok. 1 cm.
Krok 12. Każdy pierożek po sklejeniu układamy na suchej ściereczce lub lekko omączonej stolnicy (z wierzchu można przykryć pierogi ściereczką, jeśli lepimy i gotujemy większe partie i nie chcemy, żeby obeschły).
Krok 13. Zagotowujemy w dużym garnku posoloną wodę (1 łyżeczka soli na 1 litr wody).
Krok 14. Pierogi wrzucamy delikatnie (albo każdy po kolei, albo za pomocą durszlaka) do wrzącej wody, delikatnie mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna i zagotowujemy przez chwilę, aż wypłyną na powierzchnię.
Krok 15. Wyjmujemy przy pomocy durszlaka, jednocześnie odcedzając z wody, kładziemy na talerz i delikatnie polewamy roztopionym masłem klarowanym wymieszanym z tymiankiem lub olejem z przysmażoną cebulą.
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