Fotografia

Fotografia

Zupa chrzanowa z ziemniakami i białą kiełbasą

1,5 l bulionu warzywnego (ewentualnie rosołu drobiowego)
łyżka sklarowanego masła
4-6 średnich ziemniaków
2-3 łyżki startego chrzanu lub chrzanu ze słoiczka jeśli wolimy łagodniejszą zupę
100 ml śmietany kremówki 30%
150 ml białego wytrawnego wina
ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
pieprz świeżo mielony
sol
1-2 łyżeczki majeranku
2 gałązki rozmarynu
2-3 kawałki białej kiełbasy


Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Czosnek posiekać drobno. Garnek, w którym bodziemy gotować zupę rozgrzać, dodać masło, a kiedy się rozpuści dołożyć ziemniaki, czosnek i obsmażyć je przez chwile. Następnie wlać wino, chwile gotować aż trochę wino odparuje, następnie wlać bulion, dodać rozmaryn. Dołożyć białą kiełbasę, gotować ja w zupie kilka minut aż nie będzie surowa. Wyjąć, odłożyć na bok do ostygnięcia i pokroić w plasterki. Ziemniaki w zupie gotować razem ok 15 min., aż ziemniaki prawie zmiękną. Dołożyć starty chrzan lub ze słoiczka (ilość - według uznania). Przyprawić zupę sokiem z cytryny, solą i pieprzem, majerankiem, zabielić kremówką (ilość wg smaku). Ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i rozlać na talerze. Do każdego talerza włożyć porcje pokrojonej białej kiełbasy.
( od siebie dodalam ugotowane jajko)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation