Kuchnia

Smakowite obiady

Risotto z kurkami
Przepis na 6 porcji
1 litr bulionu (samodzielnie przygotowanego, drobiowego lub warzywnego lub ekologicznego bulionu w proszku)
2 łyżki oliwy
¼ kostki masła
1 cebula drobno pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
2 spore garście kurek, oczyszczonych i pokrojonych w spore kawałki
Natka pietruszki
2 kieliszki białego, wytrawnego wina
400 g ryżu arborio
Sól morska, świeżo zmielony pieprz, tymianek świeży lub suszony
Świeżo starty parmezan
W głębokim rondlu roztapiamy masło i oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i seler naciowy. Bulion podgrzewamy w oddzielnym garnku. Po 10 min dodajemy do rondla cebulką ryż, zmniejszamy ogień i smażymy cały czas mieszając.
Gdy ryż zrobi się szklisty wlewamy wino i czekamy aż odparuje. Następnie wlewamy do ryżu 1 chochlę wcześniej przygotowanego bulionu. Dodajemy odrobinę soli do smaku i pieprzu i tymianku. Dodajemy kurki. Gdy ryż wchłonie całkowicie wodę, dodajemy kolejne porcje bulionu, za każdym razem czekając aż zostanie on wchłonięty, aż ryż będzie miękki. Kiedy ryż będzie już w sam raz, zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy odrobinę masła i parmezan i dokładnie mieszamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation