Kuchnia

Tarty

Tarta czekoladowa z bananami, bitą śmietaną i karmelem

Składniki na spód:
230g herbatników digestive
70g roztopionego masła
100g ciemnej czekolady (roztopionej)

Herbatniki pokruszyć wałkiem bub zmielić malakserem. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i wylepić nimi spód i boki tortownicy o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki celem stężenia.

Składniki na masę kajmakową:
400g masy kajmakowej*
150-200g ciemnej czekolady (roztopionej)**
garść orzechów włoskich posiekanych

Masę kajmakową wymieszać dokładnie z roztopioną czekoladą i wylać na spód ciasteczkowy. Wyrównać. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ponownie wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Składniki na masę śmietanową:
300ml śmietany kremówki 36%
4 banany
sok z 1/2-1 cytryny

ponadto do dekoracji:
kakao do posypania
wiórki czekoladowe
batoniki toffi w czekoladzie werthel's original pokrojone
ciasteczka digestive w czekoladzie pokrojone

Śmietanę ubić na sztywno (cukier puder nie jest konieczny gdyż spód tarty jest wystarczająco słodki). Banany obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny (zapobiega czernieniu). Odcedzić, 3/4 bananów wmieszać do śmietany a masę wyłożyć do tortownicy. Wierzch udekorować pozostałymi bananami, wiórkami czekoladowymi, cukierkami toffi i ciasteczkami oraz posypać kakao.

*masa kajmakowa może być gotowa z puszki wówczas krem wyjdzie twardszy. Jeśli użyjemy mleka skondensowanego słodzonego które w puszcze będziemy gotować ok 3 godzin wówczas masa będzie delikatniejsza i bardziej kremowa.
**ilość czekolady można zmniejszyć do 1,5 wówczas również zyskamy na delikatności i masa będzie bardziej miękka i kremowa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation