Kuchnia

ciasta

Sernik cytrynowy z truskawkami



Składniki

Ciasto
sera twarogowego 1kg
cukru 1,5 szklanki
mąki pszennej 3 łyżki
jajek 5 sztuk
śmietanki kremówki 30% lub 36% 125 ml
cytryna 1 sztuka
śmietany gęstej 18% 250 ml
cukier waniliowy 1 opakowanie
truskawek 10 sztuk



Jak przygotować

1.Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Do miseczki włożyć ser, cukier, mąkę i miksować aż masa będzie jednolita. Dodawać po jednym jajku, miksując na średnich obrotach. Dodać śmietankę kremową, sok z cytryny i zmiksować do połączenia się składników.

2.Masę wylać do tortownica o średnicy 24 cm, wysmarowaną masłem. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury 175 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie.

3.Sernik wyjąć na chwilę z piekarnika i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem waniliowym. Wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 15 minut. Gotowy sernik wyjąć i ostudzić. Gdy będzie całkowicie wystudzony, udekorować truskawkami i wstawić do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation