Kuchnia

kulinaria-śmieszne

Babeczki króliczki:

Ciasteczka:
180g mąki pszennej
60g cukru pudru
szczypta soli
100g masła
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
Lukier:

1 białko
1-1,5 szklanki cukru pudru
Krem:
250g serka mascarpone
200ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
Oraz:
12 czekoladowych dropsów lub brązowych M&Ms
12 pianek mini-marshmallows
kilka surowych nitek razowego spaghetti
24 ziarenka czarnego pieprzu
12 białych pomponików
Przygotować babeczki.

Przygotować ciasteczka. Mąkę, cukier i sól przesiać na stolnicę. Masło pokroić w 1-cm kostkę i dodać do mąki. Szybko posiekać nożem, aż tłuszcz będzie w bardzo drobnych kawałeczkach. Dodać żółtka oraz śmietanę, posiekać jeszcze chwilę nożem, a następnie szybko zagnieść dłońmi na gładkie ciasto. Ciasto spłaszczyć ręką, owinąć w folię spożywczą i schłodzić 15 minut w lodówce. Rozwałkować na cienki placek między dwoma kawałkami folii lub papieru do pieczenia. Schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie powycinać ciasteczka w kształcie króliczych uszu z 2-cm przedłużeniem od spodu uszu, tak aby można je było potem wbić w krem i babeczkę (najlepiej przygotować tekturowy szablon i ciastka wycinać nożem). Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i schować do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie piec ok. 12-15 minut w 180st.C na złoty kolor. Ostudzić i posmarować lukrem, odstawić by lukier zastygł.
Przygotować lukier. białko utrzeć z cukrem (gęstość zmodyfikować przez dolanie odrobiny soku cytrynowego/gorącej wody albo dosypać cukru pudru).
Przygotować krem. Serek mascarpone ubić razem z kremówką i cukrem na gęsty krem. Schować do lodówki.
Przygotować króliczki. Pianki pokroić w poprzek na dwie równe części, są to tzw. pysie:) Makaron połamać na krótsze części, będą to wąsy:) Babeczki posmarować kremem (z kopką ). Ciasteczko wbić w krem i babeczkę. Przykleić czekoladowego dropsa jako nosek, pianki jako pysie, ziarenka pieprzu jako oczka, makaron jako wąsy. Na koniec na odrobinie lukru przykleić do papilotek pomponiki jako kitki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation