Ogród

inspiracje ogrodowe

Wymagająca

Spód tej tarty to absolutna klasyka, więc nie będziecie zaskoczeni trudnym przepisem, ale wierzch... To naprawdę inna bajka. Autorka bloga Anyżkowo zawiesiła poprzeczkę bardzo wysoko - poukładała plasterki jabłek w fantazyjne róże. Podejmiecie wyzwanie?

Różana tarta

Ciasto:
150 g mąki
25 g cukru
120 g masła
1 łyżka wody
Nadzienie:
2 jajka
50 g cukru
400 g sera na twaróg
1 opakowanie budyniu waniliowego
30 g miękkiego masła
8-6 jabłek
1 laska wanilii
1 cytryna.

Przygotowanie tarta: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i zimne masło pokrojone na małe kosteczki. Skraplamy wodą. Zgniatamy ciasto dokładnie, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkujemy, oblepiamy nim formę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. Przygotowanie nadzienie: Białka ubij na sztywno. W osobnej misce utrzyj masło i cukier na puszysta masę. Stopniowo dodawaj ser i żółtka nie przerywając miksowania. Na koniec dodaj budyń, ziarenka z laski wanilii i połącz składniki. Delikatnie wymieszaj białka z masą serową. Przygotowanie różana tarta: Na wcześniej upieczony spód wylej masę i równomiernie rozprowadź. Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda i za pomocą obieraczki pokój na części ( najlepiej półkola). Skrop jabłka sokiem z cytryny. Ułóż 3-4 części jabłek obok siebie i zawiń różyczkę. Układaj róże z jabłek obok siebie tak aby zapełniła się całą tarta. Całość wsadź do nagrzanego piekarnika i piecz 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation