Kuchnia

Kulinaria

Sernik owocowy
Upiec dwa cienkie biszkopty: jeden jasny, drugi ciemny.

Składniki na wkładkę serową:

60 dkg zmielonego sera białego;
30 dkg cukru pudru;
1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru);
6 jaj;
15 dkg margaryny;
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno po jednym żółtku, ser, budyń w proszku, wszystko wymieszać. Na koniec dodajemy ubite na sztywną pianę białka. Lekko wymieszać. Masę serową przelać do wyłożonej papierem pergaminowym tej samej blaszki, co były pieczone biszkopty. Piec w 180 st.C około 40 minut do lekkiego zrumienienia na wierzchu. Wkładkę serową wystudzić i wyłożyć delikatnie z formy.

Składniki na masę budyniową:

500 ml mleka;
2 budynie waniliowe lub śmietankowe (te na 500 ml mleka);
1 cukier waniliowy;
4-5 łyżek cukru kryształu;
25 dkg masła;
Z mleka, cukru kryształu, cukru waniliowego oraz budyniu w proszku ugotować budyń. Utrzeć masło i powoli połączyć z przestudzonym budyniem.

Składniki na masę owocową:

1 kg truskawek (mogą być mrożone);
2-3 łyżki cukru kryształu;
3 galaretki truskawkowe;
Duże truskawki pokroić na ćwiartki, małe na połówki. Owoce rozprażyć w garnku na ogniu, dodając cukier. Na koniec wsypać suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać, zagotować i przestudzić.

Przełożenie ciasta:
biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - druga połowa masy budyniowej - tężejąca masa owocowa - biszkopt jasny - polewa.

Moje uwagi:
1. Masę owocową do ciasta przygotowałam z mrożonych malin: Maliny zmiksowałam z cukrem, zagotowałam. Do gorących malin dodałam galaretki malinowe i dobrze wymieszałam, żeby galaretka się rozpuściła. Drugi raz malin nie zagotowywałam.
2. Zwróć uwagę, by masło i budyń miały jednakową temperaturę pokojową, wówczas jest większe prawdopodobieństwo, że masa nam się nie zważy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation