Kuchnia

Dla podniebienia

PotrawyRegionalne: KURCZAK Z CUKINIĄ MARCHEWKĄ I POREM

W dzisiejszym daniu warzywa są głównym składnikiem.
Powinno się je jeść w dużych ilościach.
Łatwiej pewnie jest usmażyć pierś kurczaka i po sprawie.
Wystarczy pokroić do niej ulubione warzywa i pyszne danie mamy w parę minut.

Składniki:

pierś z kurczaka
2-3 szt. marchewek
1-2 szt.średnich, młodych cukinii
kawałek pora
kawałek świeżej czerwonej papryki
2-4 ząbki czosnku
kawałek świeżego korzenia imbiru
słodka czerwona papryka
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
olej
parmezan do posypania
makaron

Pierś z kurczaka umyłam i pokroiłam w paseczki.
Przyprawiłam, dodałam starte ząbki czosnki i imbir.
Polałam olejem, wymieszałam i stawiłam.
Warzywa umyłam i pokroiłam w cienkie paseczki.
Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wkładałam kolejno:
marchew
czerwoną świeżą paprykę pora cukinię
Warzywa wymieszałam, przyprawiłam pieprzem i solą.
Smażyłam je dosłownie parę minut, aby były lekko twarde.
Pierś kurczaka podsmażyłam.
Przełożyłam ją do usmażonych warzyw.
Wymieszałam.
Podawałam z makaronem i posypanym parmezanem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation