DIY - zrób to sam

praktyczne

Tonik z rumianku zrobiony w domu nie może się równać z kosmetykiem z drogerii. Przede wszystkim dlatego, że wiesz, co dokładnie włożyłaś do buteleczki, po drugie zawsze masz pewność, że jest świeży i nie zawiera żadnych sztucznych składników ani konserwantów. W tym tekście postaramy się przybliżyć ci cudowne właściwości, jakie kryje w sobie tonik z rumianku (przepis poniżej!).

Tonik z rumianku działa kojąco na skórę, zmniejsza podrażnienia i zaczerwienienia. Ponieważ tonik z rumianku ma właściwości przeciwzapalne, świetnie sprawdza się w pielęgnacji skóry trądzikowej. Ponadto tonik z rumianku pomaga zwalczać zaskórniki. Dlatego polecany jest szczególnie do cery mieszanej, tłustej, ale i wrażliwej.

Tonik z rumianku - przepis podstawowy:

10 g rumianku
szklanka wody (najlepiej destylowanej)

Zaparz rumianek w przygotowanej szklance wrzątku (pod przykryciem - około 20 minut). Odcedź fusy. Tonik z rumianku gotowy - przemywaj nim twarz rano i wieczorem.

Tonik z rumianku - przepis z mlekiem:

2 garści suszonego rumianku
2 szklanki mleka

Zioła zalej dobrze ciepłym mlekiem, zaparzaj pod przykryciem około 20 minut. Odcedź fusy. Pozostaw do ostygnięcia. Przemywaj twarz wacikiem nasączonym miksturą dwa razy dziennie. Tonik z rumianku z mlekiem najlepiej pozostawić na skórze do całkowitego wyschnięcia.

Tonik z rumianku - przepis z owsem i miodem (do bardzo wrażliwej skóry):

po garści owsa i rumianku
2 szklanki wody
2 płaskie łyżeczki miodu.

Namocz owies na noc (dodaj tyle wody, by zakryła ziarna). Na drugi dzień przecedź ziarno, zachowaj wodę. Uzupełnij jej ilość do dwóch szklanek. Zagotuj wodę z wyciągiem z owca i zaparz nią rumianek (pod przykryciem 20 minut). Po ostudzeniu dodaj miód. Tonik z rumianku - wersja superodżywcza - gotowy!

Tonik z rumianku - przepis z lipą (dla skóry podrażnionej):

po łyżeczce rumianku i lipy
szklanka wody

Zaparzaj zioła pod przykryciem 15-20 minut. Odcedź. Tonik z rumianku i lipy gotowy.
Tonik z rumianku - przepis z octem jabłkowym:

1 szkl octu winnego z jabłek
garść rumianku (można dodać lawendę)
2 szklanki wody

Podgrzej ocet, dodaj zioła. Odstaw na tydzień w lodówce. 2 szklanki wody przelej do buteleczki i dodaj dwie łyżki esencji octowo-ziołowej. Wymieszaj. Tonik z rumianku będzie ładniej pachniał, jeśli dodasz do niego olejek, np. lawendowy.

Każdy tonik z rumianku - ponieważ nie zawiera on alkoholu ani konserwantów, należy przechowywać w lodówce do trzech dni. Warto więc na raz przygotowywać niewielkie jego ilości.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation