Kuchnia

ciasta i ciasteczka

Czekoladowe ciasto z buraczkami

Składniki (robiłam z połowy ilości):
• 250 g czekolady gorzkiej
• 3 jajka
• 200 g brązowego cukru
• 100 ml oleju
• 100 g mąki
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 50 g zmielonych migdałów (dałam orzechy)
• 250 g surowych buraków
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Ponadto:
• 100 g cukru pudru
• 15 ml wody


Buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Jajka ubić z cukrem i olejem do uzyskania kremowej masy, następnie delikatnie połączyć ją z ekstraktem waniliowym, mąką z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać zmielone migdały (u mnie orzechy). Ze startych buraków odcisnąć sok. Dodać je do ciasta razem z rozpuszczoną czekoladą. Dokładnie wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (u mnie kwadratowa forma o boku 17 cm) i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 50 – 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Następnie wyjąć piekarnika, ostudzić.
Przygotowac lukier: cukier puder wymieszać z wodą do uzyskania dość gęstej, gładkiej masy i polać nim zimne ciasto. Poczekać aż lukier zastygnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation