Kuchnia

Słodkości

Składniki:
Na biszkopt:
-6 jajek
-3/4 szkl cukru
-3/4 szkl mąki pszennej
-3/4 szkl maki ziemniaczanej
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-esencję waniliową do smaku
Na nadzienie:
-Domowa konfitura śliwkowa
(może być również konfitura z czarnej porzeczki, czarnego bzu
lub dowolna ulubiona)
Pozostałe składniki:
-400ml śmietany kremówki 30%
-4 łyżki cukru pudru
-1/2 szkl cukru
-3 łyżki rumu

Sposób wykonania:
Przygotowujemy biszkopt: Jajka wbijamy do miksera dodajemy
cukier, esencję waniliową i miksujemy aż masa będzie puszysta i
biała. W miseczce mieszamy mąkę ziemniaczana z mąką pszenną i
proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodajemy do ubitej masy
delikatnie całość mieszając. Masę przekładamy na dużą blaszkę
(40cm/40cm) Blaszka musi być wyłożona papierem do pieczenia,
masę rozprowadzamy równo na całej powierzchni i wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 180st.C na około 15 minut. Gotowy
biszkopt owijamy ściereczką i odstawiamy aż ostygnie. Następnie
odcinamy brzegi, aby powstał równy kwadrat i biszkopt kroimy na
saski szerokości około 8cm.
1/2 szkl cukru wsypujemy do rondelka dodajemy 1/2 szkl wody i
3 łyżki rumu, całość doprowadzamy do wrzenia, studzimy. Tym
syropem nasączamy nasz biszkopt, następnie biszkopt smarujemy
konfitur, pierwszy kawałek zwijamy jak roladę, i dokładamy do
niego kolejne części biszkoptu (patrz zdjęcia).
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Ciasto najpierw
pokrywamy cienką, równą warstwa kremu. Pozostały krem
przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z okrągłą
końcówką i cały tort pokrywamy "kuleczkami", tort schładzamy
w lodówce. Po przekrojeniu będą widoczne pionowe warstwy torciku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation