Design

Design

PLESNIAK Z CZARNYMI PORZECZKAMI.

Składniki:

2,5 szklanki mąki
180 g masła
2,5 szklanki drobnego cukru*
1 cukier waniliowy (16 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
500 g porzeczek



Sposób wykonania cytuję za autorką:
"Mąkę, masło, cukier waniliowy, 1,5 szklanki cukru, proszek i żółtka jajek łączymy w misce. Uzyskamy coś, co przypomina kruszonkę. 2/3 uzyskanej mieszanki wsypujemy do wysmarowanej olejem tortownicy i ugniatamy spód. Wkładamy do lodówki na ok 15 minut. Na spód z ciasta wykładamy owoce. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodajemy szklankę cukru. Pianę wykładamy na owoce, a wierzch posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy 45 minut w temperaturze 190 stopni".

*w oryginalnym przepisie jest 1,5 szklanki. u mnie wersja z większą ilością cukru została świetnie przyjęta, dlatego też taką podaję. dostałam jednak sygnały, że może być to zbyt duża ilość. tak czy siak, sama nie zmieniałabym ilości cukru - na pewno jeśli chodzi o porzeczki, które są kwaskowe. w przypadku innych owoców jak najbardziej można dać mniej cukru

Ps. wiem, że dużo tych zdjęć, ale byłam dumna z mojego pierwszego pleśniaka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation