Kuchnia

słodkości

Krokiety z kalafiora i czosnkowy sos aïoli

przepis z Donna Hay Magazine październik/listopad 2012
wychodzi 10 sporych krokietów

250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych
200 g kalafiora, podzielonego na różyczki
11/2 szklanki natki pietruszki, posiekanej
1 żółtko
1 łyżka oliwy
1 szklanka (80 g) parmezanu, drobno startego
1/2 szklanki (60 g) mozzarelli do pizzy, startej
sól i pieprz, do smaku

do panierowania:

2 jajka, roztrzepane
1/3 szklanki mąki
2/3 szklanki bułki tartej lub panko

dodatkowo:

olej do smażenia

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, wyjmij je na sitko, a do tej samej wody włóż różyczki kalafiora i gotuj je 2-3 minuty (mają zostać jędrne), następnie odcedź. Gdy przestygną (można je ugotować dzień wcześniej lub zużyć resztki z obiadu) rozgnieć ziemniaki na purée, kalafiora posiekaj drobno. Ziemniaki i posiekanego kalafiora włóż do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami – natką, żółtkiem, oliwą i obydwoma serami. Posól i dodaj pieprzu do smaku.

Uformuj podłużne krokiety. Użyj miarki np. 1/4 szklanki, żeby były równej wielkości. Obtocz każdy w mące, jajku i na koniec w bułce tartej.

Rozgrzej sporą ilość oleju. Smaż krokiety partiami. Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy.

Podawaj z sosem aïoli.

***
Sos aïoli z pieczonym czosnkiem
źródło j.w.

5 upieczonych ząbków czosnku
1/2 szklanki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
sól, do smaku
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation