Kuchnia

ciastolinowo

tartaletki z dyniowym toffi
ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
150 g zimnego masła
½ szklanki cukru trzcinowego
około 2 łyżki śmietany 18 %
dyniowe toffi:
600 g dyni
100 g masła
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 czubata łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego

przygotowanie:
mąkę pszenną i krupczatkę szatkujemy z zimnym masłem. dodajemy cukier trzcinowy i małymi porcjami śmietanę, tak aż wszystkie składniki się połączą. całość zlepiamy w kulkę, nie wyrabiamy i chowamy do lodówki zawinięte w folię. dynię obieramy ze skórki pozbywamy się pestek i kroimy w kostkę. dusimy w garnku z masłem, cukrem, cynamonem i kardamonem pod pokrywką, aż kawałki dyni się rozpadną i całość zamieni się w lekko brązową masę. pod koniec dodajemy mleko skondensowane i gotujemy bez pokrywki jeszcze 10 minut. całość dokładnie miksujemy ręcznym blenderem z ostrzem. kruche ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy podsypując mąką na placek grubości 1/2 cm. wycinamy okrągłe krążki większe trochę od foremek. każdy krążek wkładamy do foremki i dociskamy palcami formując tartaletki. pieczemy w temp 200 stopni na złoty kolor. upieczone ciastka wypełniamy dyniowym toffi i wkładamy jeszcze raz do piekarnika na 10-15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation