Kuchnia

kulinaria

zupa z kapusty włoskiej i białej kiełbasy

Składniki: (na garnek ok 2,5 l)

pół średniej główki kapusty włoskiej, 3 białe kiełbasy, ok 4- 5 dużych ziemniaków, kostka warzywna lub wywar warzywny, sól, pieprz, majeranek, cząber, 2 łyżki śmietany 12% lub jogurt naturalny, łyżka mąki pszennej, 1/4 szkl wody, świeży koperek

***

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Zalać wywarem lub wodą i dodać kostkę rosołową. Gotować na niewielkim ogniu żeby ziemniaki były półtwarde. Dodajemy pokrojoną w plasterki lub półplasterki kiełbasę. Do tego jeszcze kapustę. Doprawiamy łyżeczką cząbru, majeranku, solą (lub jak ktoś lubi vegetą), pieprzem. Całość gotujemy aż ziemniaki zmiękną i wszystkie składniki nieco się ,,przegryzą" ;) Podbijamy zupę: W szklance łączymy śmietanę, mąkę i wodę. Dobrze roztrzepujemy żeby nie było grudek. Zupa powinna być gorąca i lekko ,,pyrkać". Wlewamy naszą zaprawę cienkim strumieniem, lekko mieszając. Wyłączamy. Na koniec dodajemy świeży posiekany koperek. Można podawać z chlebem:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation