Kuchnia

kulinarnie

Ciasto drożdzowe z owocami

Ciasto:
• 0,5 kg maki
•0,5 szkl cukru
•1 szkl cieplego mleka
•8 dag drozdzy mokrych
•szczypta soli
•3 jajka +1 zoltko
•10 dag masla

Na wierzch:
•Dowolne owoce sezonowe/ masa serowa
•Kruszonka (maka+maslo+cukier)

Podgrzac mleko. W cieplym (nie goracym!) mleku rozpuscic 3 lyzki cukru i drozdze. Reszte cukru, make i sol rozmieszac w wieeelkiej misce. Polaczyc ciekle z sypkimi (mozna mikserem z takimi lopatkami jak swiderki;)). Dodac jaja i zoltko. Na koniec wmiksowac roztopione maslo. Wyrabiac ciasto przez ok 5 min, wtlaczajac przy tym jak najwiecej powietrza. Odstawic w cieple miejsce, przykryc sciereczka i czekac, az podwoi objetosc.

W tym czasie zrobic kruszonke (tyle, ile lubicie).

Ciasto wylozyc na posmarowanej tluszczem blasze, posypac owocami i kruszonka.

Piec okolo 40 min w 180°C.

źródło:
http://slodkokwasna.blox.pl/2008/08/Drozdzowka-z-owocami.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation