Kuchnia

suróweczki i sałateczki

Sałatka z fasolą i pęczakiem
składniki:

1 szkl. pęczaku
2 szkl. ugotowanej drobnej fasoli, np. adzuki i mung (2 szkl. ugotowanej fasoli odpowiadają 1 szkl. suchej)
1 szkl. kukurydzy z puszki
1 średnia czerwona cebula pokrojona w kosteczkę
½ szkl. posiekanej natki pietruszki

dressing:
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
¼ łyżeczki mielonego kminku
skórka otarta z 1 cytryny
sól i pieprz
Umieść pęczak w rondlu, zalej 2 szklankami wody, przykryj pokrywką i na dużym ogniu doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj aż kasza wchłonie cały płyn. Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut do wystygnięcia.
W miseczce wymieszaj składniki na dressing. W dużej misce wymieszaj ze sobą fasolę, pęczak, kukurydzę, cebulę i pietruszkę, zalej dressingiem i znów wymieszaj.
Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation