Kuchnia

słodko

Babeczki z czekoladą i laskowymi orzechami


Z podanych niżej proporcji można upiec 18 babeczek lub ciasto w foremce 23-24cm.


składniki:

200g daktyli (dałam 150g)
2/3 szklanki wody (150ml)
3 łyżeczki orzechowego likieru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 jajka
3 żółtka
szczypta soli
100g brązowego cukru
170g masła
200g mlecznej czekolady (dałam taką z orzeszkami)
50g gorzkiej czekolady (70%)
200g mielonych orzechów laskowych
100g podprażonych laskowych orzechów, posiekanych

Piekarnik nagrzać do 170st.C. Foremkę wyłożyć papilotkami lub nasmarować masłem i oprószyć mąką. Z daktyli usuwamy pestki (moje były już bezxD), umieszczamy je w garnuszku - zalewamy wodą, alkoholem i wanilia. Podgrzewamy na małym ogniu aż owoce zmiękną. Całość przecieramy przez sito i studzimy. Jajka ubijamy z żółtkami, solą i cukrem, aż masa bedzie lekka i puszysta. Masło roztapiamy w rondelku, ściągamy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy maślano-czekoladową masę do jajek i mieszamy delikatnie. Następnie puree daktylowe, mielone orzechy. Mieszamy aż wszystko się porządnie połączy. Na koniec posiekane orzechy. Ciasto rozlewamy do przygotowanej wcześniej foremki* - do każdego dołka do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20-25 minut. Studzimy na kuchennej kratce.

*w czasie gdy pieczemy jedną partię pozostałe ciasto może spokojnie czekać, nic mu się nie stanie ponieważ nie zawiera proszku/sody do pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation