Kuchnia

Kulinaria

Lawendowa Pavlova

Skladniki.
3 białka
150g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
krem:
500g śmietanki tortowej
1 fix do śmietany
1 kopiasta łyżka kwiatów lawendy
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka syropu lawendowego (przepis)
borówki amerykańskie

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy przesiany przez sitko cukier puder, nie przerywając mieszania, następnie mąkę ziemniaczaną i ocet. Piekarnik ustawiamy na 150 stopni. W tym czasie wykładamy ubite białka na papier do pieczenia tworząc koło. Ja zrobiłam 2 koła wielkości małego talerzyka i uzupełniłam je pianą. Następnie zmieszamy temperaturę piekarnika do 120 stopni i wstawiamy białka na 1 godzinę i 20 minut. Gotowe bezy pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.
Szykujemy krem. Śmietankę ubijamy i dokładamy fix oraz cukier puder. Kiedy śmietana będzie sztywna, nie przerywając mieszania, dokładamy syrop lawendowy oraz kwiaty. Gotowy krążek bezy dekorujemy lawendowym kremem i posypujemy borówką.
Gotowe, smaczne i fioletowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation