Kuchnia

PIZZE-ZAPIEKANKI

Sliwkowa pizza

Składniki ciasto : 2 szklanki mąki pełnoziarnistej, 2-2,5 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1,5opakowania drożdży suchych, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 1 3/4 szklanki ciepłej wody, 1 łyżka cukru.

Składniki farsz : 100g powideł śliwkowych, 500g śliwek, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżka cukru.

Składniki kruszonka : 8 łyżek mąki, 4 łyżki cukru pudru, 4 łyżki masła.

Przygotowanie ciasto : Mąkę pszenną i pełnoziarnistą wsyp do miski. Dodaj drożdże, cukier i sól. Wlej wodę i oliwę. Wyrób jednolite ciasto i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.

Przygotowanie farsz : Śliwki oczyść i wydrąż pestki. Pokrój na mniejsze częsci. Obsyp cukrem i cynamonem.

Przygotowanie kruszonki : Mąkę wysp na blat. Dodaj cukier puder i masło. Pocieraj rękami tak aby powstała drobna kruszonka.

Przygotowanie pizza : Ciasto rozwałkuj. Rozsmaruj cienką warstwę powideł. Ułóż śliwki obok siebie i całość oprósz kruszonką. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Pozostaw do ostudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation