Kuchnia

PYZY-PIEROŻKI

:) Przepis na pierogi z suszonymi śliwkami
Czas: ok. 40 minut
Ilość porcji: 50-60 sztuk
Składniki
3 szklanki mąki
1 jajko
ok. 1/2-2/3 szklanki wody
szczypta soli
nadzienie:

suszone śliwki
do polania śmietana lub serek homogenizowany
Moje porady
jak lepić ładne pierogi
Przygotowanie – wersja ilustrowana

Krok 1.
Mieszam wszystkie składniki ciasta pierogowego a potem wyrabiam.


Krok 2.
Wałkuję cienko, wycinam szklanką kółka i układam po śliwce lub dwóch na kółku.


Krok 3.
Formuję pierożki. Najpierw zlepiam a potem dorabiam falbanki.


Krok 4.
Pierogi wrzucam do wrzącej lekko osolonej wody i gotuję kilka minut od ponownego zawrzenia wody. Przed podaniem polecam je serkiem homogenizowanym lu śmietaną. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation