Kuchnia

przetwory

Dynia marynowana, słodko - kwaśna
składniki:
•ok. 2 kg dyni
•2 szkl. octu spirytusowego 10%
•2 szkl. filtrowanej wody
•1 duża cytryna
•pół laski wanili albo ew. 2 op. cukru wanilinowego 8g
•2 szkl. cukru
•1 łyżka goździków (ok. 12 - 15 szt.)
•kawałek kory cynamonu ok. 5 cm (połamana na mniejsze kawałki)
•kawałeczek świeżego imbiru ok. 2 - 3 cm
sposób przygotowania: kawał dyni oczyściłam z pestek i wełnistych włókien ze środka, obrałam cieniutko ze skórki. Z miąższu wykroiłam kuleczki specjalną łyżeczką, przełożyłam do miski. Jeśli ktoś takiej łyżeczki nie posiada można miąższ pokroić w dużą kostkę albo słupki. Ocet zmieszałam z wodą, zalałam dynię i wstawiłam na noc do lodówki. Imbir obrałam, pokroiłam w paseczki. Wanilię przekroiłam wzdłuż na połówki, zeskrobałam miąższ a laskę pokroiłam na mniejsze kawałki. Cytrynę wyszorowałam, sparzyłam, obrać zesterem skórkę - tylko tę żółtą część. Następnego dnia dynię odcedziłam, zalewę zagotowałam dodając cynamon, cukier zwykły, wanilię (miąższ i kawałeczki), goździki, skórkę cytrynową oraz imbir. Po kilku minutach gotowania dodałam połowę dyni i gotować na malutkim ogniu aż zrobiła się nieco szklista - ok. 30 - 40 min., wyjęłam, przełożyłam kuleczki do wyparzonych słoików, usmażyłam resztę dyni. Zalałam wrzącą zalewą z przyprawami, zakręciłam wyparzonymi nakrętkami i odstawiłam do ostygnięcia do góry dnem.

Można dla pewności pasteryzować ok. 15 min., ale przyznam, że tego nie robię bo zalewa i kuleczki są gorące.
źródło: smacznapyza.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation