Kuchnia

Na słodko

Składniki (12 sztuk):
Masa Mleczna
cukier kryształ 4 łyżki lub dietetyczny słodzik w płynie 1 łyżka
mleko 1/4 szklanki
miękkie masło 170-180 g
mleko w proszku 1 szklanka
Masa Czekoladowa
Nutella 150 g
miękkie masło 150 g
kakao 1 -2 łyżki
posiekane prażone orzechy laskowe 120g
czekolada mleczna 100 g
3 suche wafle tortowe 20 x 29 cm

Masa Mleczna
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier kryształ – zagotować cały czas mieszając. Następnie odstawiam do wystudzenia.
Do drugiego garnka dodajemy masło i miksujemy na gładki krem. Następnie dodajemy po 1 łyżce chłodnego mleka cały czas mieszając. Następnie dodajemy stopniowo mleko w proszku cały czas miksując nasza masę kremową.Masa Czekoladowa
Do garnka dodajemy miękkie masło i miksujemy na gładki puszysty krem. Następnie dodajemy Nutelle oraz kakao i dalej miksujemy. Orzechy prażymy a piekarniku w temp. 200 C przez ok. 5 min., a następnie pozbywamy się łupinek i siekamy je na drobne kawałki. Posiekane orzechy dodajemy do masy czekoladowe i ponownie dokładnie mieszamy mikserem.Przycinamy 3 wafle na ok. 20x29. Na stole położyć, a na nim pierwszy wafel – na niego wykładamy krem czekoladowy i dokładnie rozprowadzamy nożem, następnie przykrywamy drugim waflem. Następnie wykładamy masę mleczna. Przykrywamy pozostałym waflem. Przykrywamy całość pergaminem, kładziemy deskę i obciążamy–wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Następnie polewamy polewą czekoladową,i ponownie wstawiamy do lodówki na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation