Kuchnia

Przetwory

Sok z marchewki i jabłek

2 kg marchewki
1,5 kg jabłek np. Delicjusz
1,5 litra wody+ 6łyżek cukru
1 kg cukru+ 8 litrów wody
30 gram kwasku cytrynowego lub zamiennie sok z cytryny

bardzo zdrowy sok zwłaszcza dla małych dzieci
Etapy przygotowania

Marchew i obrane jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki i przełożyć do rondla.
Wlać 1,5 litra wody i wsypać 6 łyżek cukru.
Gotować 2 godziny, czasami mieszając.
Na końcu zmiksować na papkę.
Oddzielnie zagotować 8 litrów wody wsypując do niej 1 kg cukru i kwasek cytrynowy. Zagotować i dodać pulpę owocowo- warzywną. Kto lubi bardziej słodki sok, to dodać troszkę więcej cukru. Pod swój smak.
Zagotować i przelać do butelek lub słoików. Pasteryzować 20 minut. Tak, jak prawdziwy sok, na dnie będzie osad owocowo-warzywny. Z tej porcji otrzymałam 7 butelek po Frugo o poj. 0,75 litra i 8 słoików 1 - litrowych soku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation