Kuchnia

Nalewki i nie tylko

brazylijski krem czekoladowy
składniki:



2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 pojemniczek (20 dag) kremówki
3 jajka
4 czubate łyżki cukru
1 łyżka brandy
wiórki czekoladowe do dekoracji


połamaną czekoladę wrzuć do garnuszka, wstaw do trochę większego naczynia z gorącą wodą, a to naczynie ustaw na płytce ochronnej. podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Śmietanę kremówkę wstaw do lodówki, a gdy będzie całkiem zimna, ubij ją na sztywno. jajka umyj w gorącej wodzie i osusz ściereczką. rozbij je nad miseczką, starannie oddzielając białka od żółtek. z białek ubij sztywną pianę (najlepiej nad parą). Żółtka utrzyj z cukrem, a następnie ubij na jednolitą kremową masę z powoli wlewaną ciepłą czekoladą. ostudzoną masę dokładnie wymieszaj z bitą śmietaną (1-2 łyżki odłóż), alkoholem i wreszcie - z pianą z białek. gotowy krem rozłóż do pucharków i wstaw do lodówki, by się mocno schłodził. przed podaniem udekoruj każdą porcję odłożoną bitą śmietaną i posyp wiórkami czekoladowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation