Kuchnia

kuchnia ;3

ciasteczka imbirowe z miodem i przyprawami

225g mąki
1łyżeczka soli
1łyżeczka imbiru w proszku
1łyżeczka przypraw do piernika
1łyżeczka cynamonu
100g cukru (ja dałam mix demerara i brązowego)
20g kandyzowanego imbiru pokrojonego bardzo drobno
125g masła
100g miodu płynnego


nagrzać piekarnik do 180° c. blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
wymieszać mąkę, przyprawy, cynamon, imbir, sól i cukier w misce.
dodać masło (miękkie) i wyrobić ciasto palcami, jak na kruszonkę.
podgrzać lekko miód w garnku.
wlać do mieszanki z mąką i wymieszać wszystko dokładnie łyżką.
rozsypać cukier na blacie. formować rękami kule z ciasta wielkości orzecha włoskiego i przeturlać je po rozsypanym cukrze.
rozłożyć na blaszce w odstępach 5cm.
piec 10-12min. aż do lekkiego zarumienienia. kiedy przypieką się za bardzo, stają się gorzkie.
wyjąć z piekarnika, zostawić na blaszce 2min., następnie zdjąć i ostudzić całkowicie na kratce kuchennej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation