Kuchnia

Mala

Cukinia faszerowana


Składniki:
2 młode cukinie, przekrojone wdłuż i na 4 części (tzw. łódki)
0,5 kg mielonego mięsa
0,5 kg obranych, pokrojonych pieczarek
2 pokrojone w kostkę cebule
mały koncentrat pomidorowy
5 ząbków wyciśniętego czosnku do smarowania łódek
sól, pieprz (do farszu i do posypania łódek)
zioła (głównie tymianek)
30 dag startego sera żółtego do posypania wierzchu (5 minut przed końcem pieczenia)
szczypta papryki słodkiej do posypania sera
Czas pieczenia ok 40 minut (aż cukinia stanie się miękka), w temperaturze 180 stopni.
Właśnie, moi mili za to,
bezgranicznie kocham lato.
Mam pod ręką świeżą dynię,
pomidory i cukinię.

Łódki robię cukiniowe,
w mojej kuchni trochę nowe.
Choć pamiętam u mej mamy,
jak cukinie królowały.

Mięso smażę, potem duszę,
zeszklić cebuleczkę muszę.
Pieczareczki w kostkę kraję,
duszę i do mięsa daję.

Soli, pieprzu nie żałuję,
trochę ziołem posypuję.
Koncentratu łyżek kilka,
już do końca mała chwilka.

Pozbyć się z cukinii peści,
jak z pamięci kiepskiej wieści.
Środki teraz czosnkiem natrę,
niczym mleczkiem Kleopatrę.

Łódki solą posypuję,
pieprzę lekko, podśpiewuję.
Wypełniłam środki farszem.
Czas do pieca, żwawo, marszem.

Łódki w piecu już dryfują,
mój żołądek torturują.
Sprawdzam widelczykiem lekko,
czy od spodu mają miękko.

Zanim wyjmę z pieca danie,
jeszcze serem posypanie.
I papryką sproszkowaną,
na cukinię zapiekaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation