Kuchnia
Pierogi
Tradycyjne pierogi z nadzieniem kapustowo-grzybowym
Składniki
Na ciasto
½ kg mąki pszennej + garść mąki pszennej na podsypanie ciasta do wałkowania
2 jajka
szczypta soli
750 ml zimnej wody (3 szklanki)
130 ml / ¾ szklanki letniego mleka
Nadzienie
25 dag kapusty kiszonej
15 dag suszonej mieszanki grzybowej (prawdziwki, kurki, sośniaki, maślaki)
Natka zielonej pietruszki (mrożona lub suszona)
Jajko
2 duże cebule
Sól, pieprz, Vegeta
Kilka łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Krok pierwszy: suszone grzyby przepłukujemy na cedzaku w zimnej wodzie, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na noc.
Krok drugi: kolejnego dnia wodę odlewamy, grzyby ponownie zalewamy świeżą wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie odcedzamy (pozostawiamy tylko ok. 2 szklanek wywaru) kroimy je drobno na desce i pozostawiamy w misce.
Krok trzeci: pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę szklimy na oliwie. Odstawiamy. Kapustę kiszoną kroimy drobno i mieszamy z cebulą w garnku. Dodajemy do nich także pokrojone grzyby, drobniutko posiekaną natkę z zielonej pietruszki, 2 szklanki wywaru grzybowego i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 50 minut.
Krok czwarty: po duszeniu garnek odcedzamy, a nadmiar wywaru odcedzamy na gęstym sicie (najlepiej mocnym metalowym). Gotowy farsz doprawiamy do smaku pieprzem, solą i Vegetą oraz mieszamy z jednym jajkiem.
Krok piąty: przygotowanie ciasta. W przesianej przez sito na stolnicę mące robimy niewielki dołek, do którego wlewamy ciepłe mleko, energicznie mieszając je z mąką widelcem. Dodajemy jajka i sól i dodając w miarę potrzeby wodę, wyrabiamy gładkie ciasto.
Krok szósty: ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy na cienką warstwę o grubości ok. pół centymetra. Przy użyciu filiżanki, szklanki lub innego naczynia o nie gładkich i wąskich krawędziach, średnicy ok. 7-8 cm wykrawamy kółka.
Krok siódmy: teraz pozostaje już tylko nakładanie farszu na krążki z ciasta i lepienie. Zaklejone pierogi układamy na stolnicy lub tacy podsypane mąką. Wkładamy do gotującej się lekko osolonej wody (najlepiej w dużym szerokim, garnku) i gotujemy przez kilka minut do momentu wypłynięcia wszystkich pierogów na wierzch. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą.
Dobra rada: najlepiej pierogi gotować w małych partiach, mieszać w trakcie gotowania lekko, drewnianą długą łyżką. Po ułożeniu ugotowanych pierogów na talerzach polewamy je ciepłą oliwą ze zrumienioną na niej wcześniej cebulką.
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