Kuchnia

CIASTO KRUCHE

Składniki na ok. 25-30 babeczek:
120g masła
2 żółtka
1 1/2 szklanki mąki krupczatki
1/4 szklanki cukru
Nadzienie:
2 żółtka
1/4 szklanki cukru
1/8 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki śmietany kremówki
2 jabłka
25g rodzynek
1 płaska łyżeczka cynamonu
Piana:
3 białka
1/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
50 g czekolady gorzkiej
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść w misce, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 min.
Foremki smarujemy dokładnie masłem. Gdy ciasto jest gotowe odrywamy je po kawałku i rozwałkowujemy na grubość ok. 3- 4 mm, podsypując odrobiną mąki. Foremki układamy ściśle obok siebie i przenosimy na nie na wałku ciasto. Przyciskamy tak, żeby brzegi foremek odcięły kawałki ciasta, a następnie pozostałym w foremce ciastem wyklejamy dokładnie babeczkę i układamy ją na dużej blasze. Gdy blacha się zapełni, albo gdy skończą nam się foremki wstawiamy babeczki do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 10 minut.
Nadzienie: W misce ucieramy żółtka z cukrem i cynamonem, dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką. Potem dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i rodzynki.
Na podpieczone babeczki łyżeczką nakładamy odrobinę roztopionej czekolady, następnie wykładamy nadzienie. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 10 do 15 minut w 180 stopniach.
Na upieczone babeczki wykładamy ubitą pianę z białek z cukrem i podpiekamy 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation