Kuchnia

CIASTO FRANCUSKIE

Pierożki z grzybami

Opis:
Pierogi z grzybami to świetna przystawka nie tylko do wigilijnego barszczu. Przedstawiamy prosty i szybki przepis na pierogi z ciasta francuskiego.

Składniki:
na 12 sztuk:

gotowe ciasto francuskie (2 szt.),
½ kg świeżych grzybów lub 30 dag suszonych,
2 średnie cebule,
sól, pieprz do smaku,
1 łyżka masła.
Wykonanie:

Grzyby umyj i ugotuj (wystarczy 15 min). Pokrój na drobne kawałki. Pokrój cebulę i zeszklij ją na patelni, dopraw do smaku. Dodaj grzyby i duś razem pod przykryciem przez ok. 10 min. Farsz gotowy.

Rozwiń schłodzone ciasto francuskie, potnij na kwadraty. Na środku każdego z nich ułóż grzybowe nadzienie, przykrywaj drugim kawałkiem ciasta i sklejaj ze sobą.

Pierogi zapiekaj w piekarniku na średnim ogniu (ok. 160 st.) przez ok. 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation