Kuchnia

Muffinki i babeczki

Muffinki owsiane z czekoladą


Te mocno czekoladowe muffinki, z grubą warstwą miękkiej, czekoladowej polewy są niezwykle wciągające. Po prostu nie da się im oprzeć. Mają bardzo ciekawą konsystencję (dzięki dodatkowi płatków) i są bardziej treściwe niż zwykłe muffinki.


Składniki na 14 muffinek:

* 1 szklanka płatków owsianych
* 1 szklanka mąki
* 1/2 szklanki brązowego cukru
* 1/4 szklanki kakao
* 100 g mlecznej czekolady
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki sody
* 1/2 łyżeczki soli
* 1 kubek maślanki (400g)
* 90 g masła - stopionego
* 1 duże jajko


Polewa:

* 100 g gorzkiej czekolady
* 4 łyżki śmietanki 36%



Płatki owsiane zalewamy maślanką i odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie dodajemy do nich stopione masło i jajko. Mieszamy.

W drugiej misce łączymy wszystkie pozostałe, suche składniki i drobno posiekaną czekoladę. Do składników suchych dodajemy składniki mokre i mieszamy łyżką do chwili aż się połączą, ale nie zbyt długo .

Formę do muffinek wykładamy papilotkami, napełniamy do 3/4 wysokości ciastem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok 20 - 25 minut i odstawiamy je do wystygnięcia.

Kiedy muffinki są już chłodne, przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy na kawałki i topimy w kąpieli wodnej razem ze śmietanką. Polewę energicznie mieszamy, aby składniki się połączyły. Masę czekoladową łyżeczką nakładamy na muffinki i rozsmarowujemy na całej powierzchni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation