Pieczony kurczak w pikantnej marynacie jogurtowej
4-6 porcji
2/3 szklanki gęstego jogurtu typu greckiego
1/2 cebuli, posiekanej z grubsza
3 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka świeżego imbiru, drobno posiekanego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki chili w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1/4 łyżeczki garam masali
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
1 duży kurczak
Zrób jogurtową marynatę. Wszystkie składniki, poza oliwą i, oczywiście kurczakiem, zmiksuj na gładką pastę. Wymieszaj z oliwą. Marynatę wmasuj w kurczaka, także od środka (załóż rękawiczki, albo zafarbujesz sobie ręce na żółto). Kurczaka włóż do woreczka foliowego, razem z resztą marynaty, woreczek zawiąż, starając się usunąć z niego jak najwięcej powietrza. Włóż do miski, odstaw do lodówki na noc.
Kurczaka wyjmij z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Kurczaka połóż na ruszcie lub w żaroodpornym naczyniu (wolę naczynie, bo zbiera się w nim smaczny sos), piersiami do dołu i piecz, dopóki się nie zrumieni, przez około 20 minut w temperaturze 220ºC. Następnie zmniejsz temperaturę do 160ºC, przykryj kurczaka folią aluminiową i dopiekaj przez 30-40 minut. Na koniec zdejmij folię, przewróć kurczka na grzbiet i dopiecz go do zruminienia skóry na piersiach, kolejne 20 minut. Wyjmij z piekarnika, odstaw na kwadrans, zanim go pokroisz.
Gdy kurczak będzie się piekł zajmij się przygotowaniem dodatków: ziemniaków i sosu jogurtowego.
Sos jogurtowy z miętą
4 porcje
2/3 szklanki gęstego jogurtu typu greckiego
1/2 szklanki listków mięty, pokrojonych w paski
2 łyżki cebuli, drobno posiekanej
1 zielone chili, bez pestek, drobno posiekane
1 łyżeczka soku cytrynowego
1/4 łyżeczki cukru
sól, do smaku
Wymieszaj wszystkie składniki sosu. Spróbuj, czy nie trzeba dodać wiecej przypraw. Sos odstaw do lodówki, dopóki nie będzie potrzebny.
***
Ziemniaki z groszkiem, imbirem i kolendrą
4 porcje
1/2 kg ziemników (4 średnie)
1½ szklanki zielonego groszku
2 łyżki oliwy
1 średnia cebula, drobno posiekana
1-2 zielone chili, bez pestek, drobno posiekane
1 łyżeczka imbiru, drobno startego
1/2 łyżeczki kurkumy
sól, do smaku
1/2 szklanki natki kolendry, z grubsza posiekanej
Obrane ziemniaki podgotuj w osolonej wodzie, na pół twardo. Odcedź, przestudź lekko i pokrój w na kawałki. Zielony groszek (rozmrożony, jeśli używasz mrożonego) wrzuć na osolny wrzątek na 30 sekund. Odcedź, przelej zimną wodą.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj ziemnaki i smaż je mieszając, aż zaczną się złocić. Dodaj cebulę, imbir oraz kurkumę i smaż dalej, na średnim ogniu, aż cebula zmięknie, a ziemniaki będą ładnie rumiane. Jeśli tzreba, posól do smaku. Na koniec wymieszaj z zielonym groszkiem, podgrzej przez minutę i dodaj kolendrę.
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