Kuchnia

Kuchnia

Klopsiki w sosie pomidorowym



Ilość: dla 2 osób

Czas przygotowania 30min

Poziom trudności: 4/10

SKŁADNIKI:

Zmielony udziec z indyka 20dag
1 jajko
1 kajzerka
1 szklanka mleka
Sól
Pieprz
Przysmażona mała posiekana cebulka
Mąka do obtoczenia

Na sos pomidorowy:

1litr rosołu
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki śmietany
3 łyżki mąki


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 kajzerkę rozrywamy na małe kawałki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy do nasiąknięcia.

2. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.

3. Kajzerkę odciskami porządnie z mleka.

4.Dodajemy ją do mięsa. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.

5. Z tej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące.

6. Następnie przygotowujemy sos; śmietanę, przecier i mąkę roztrzepujemy widelcem. Tak Aby zlikwidować grudki mąki. Całość wlewamy do rosołu i powoli zagotowujemy, co jakiś czas mieszając.

7. Gotując sos na wolnym ogniu wrzucamy do niego kulki mięsne i gotujemy jeszcze 15-20minut. Mieszamy pierwszy raz dopiero po 5 minutach ponieważ wcześniej mięso by się porozpadało.

8. Ja podawałam z kaszą. Najlepsze są jednak z kluskami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation