Kuchnia

kuchnia

Sałatka z młodej kapusty
Składniki:

1 średniej wielkości młoda kapusta

1-2 marchewki (najlepiej młodziutka, słodka, prosto z grządki)

2 ząbki czosnku

Sok z 1/2 cytryny

Majonez

1 łyżka jogurtu

Sól, ew. pieprz

100 g rodzynek

Kapustę drobno szatkujemy, doprawiamy solą i gnieciemy rękoma aż puści sok, zakwaszamy sokiem z cytryny. Marchew szatkujemy na drobnej tarce i dodajemy do kapusty. Odstawiamy na 30 minut, żeby pod wpływem soli i naszego maltretowania kapusta zmiękła i puściła swoje ostatnie soki. Można postawić miskę pod kątem, tak by ew. sok spływał od razu, bądź później odcisnąć ile się da. Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy do kapusty. Rodzynki zaparzamy wrzątkiem, odcedzamy i dodajemy do sałatki. Doprawiamy całość słuszną ilością pieprzu, na koniec dodajemy majonez – ilość wg gustu. Mi pasowała nie za duża porcja majonezu w sałatce, nie zabiło to smaku poszczególnych składników, a całość nie była jeno majonezową papką. Schładzamy przez minimum godzinę i serwujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation