Kuchnia

sałatki

jabłecznik z budyniem

Składniki:

Na ciasto kruche:

200 g miękkiego masła
2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
4 żółtka
1/2 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

2 kg jabłek
2 op. cukru waniliowego (niekoniecznie)
1 i 1/2 łyżki cynamonu

Ponadto:
2 op. budyniu waniliowego
500 ml mleka

Wykonanie:

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić, umieścić w garnku i podsmażyć. Co jakiś czas dolewając wody i mieszając, by sie nie przypaliły. Dodać cynamon i cukier waniliowy. Jeśli brakuje czasu na dłogotrwałe smażenie jabłek, można je pokroić na 1 cm plasterki i wyłażyć nimi ciasto, a następnie oprószyć cynamonem (jabłka zmiękną podczas pieczenia,). Ciasto nabierze wówczas nieco innego smaku, równie dobrego ;)

W międzyczasie przygotować ciasto kruche. Wszystkie składniki „posiekać”, a następnie zagniatać z nich ciasto, aż będzie lśniące. Podzielić ciasto na 2 równe części, jedną włożyć do zamrażarki. Blachę o wymiarach 30x24cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Drugą część ciasta delikatnie rozwałkować, a następnie rozprowadzić równomiernie na blasze. Ponakłuwać spód widelcem i piec 15 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem.

Upieczone ciasto obsypać bułką tartą, która wchłonie sok z jabłek. Wyłożyć masę jabłkową. Przygotować budyń (na dwa opakowania użyć 500 ml mleka) i rozprowadzić go na wierzchu. Na koniec zetrzeć na tarce zamrożoną część ciasta, by powstała kruszonka. Całość piec 25 minut w temp. 180 stopni, aż do lekkiego zrumienienia kruszonki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation